Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

 

Hány ex-partnert valljunk be ismerkedéskor?

Írta: Verticordia, Dátum: 2016-03-03 14:11:13, Rovat: Egyéb Címkék: kettős mérce, partnerszám, szexpartner

Ahogy mondani szokás, a férfiak felfelé, a nők lefelé kerekítenek, ha arról kérdezik őket, hogy eddig hány partnerük volt. Partnerszám alatt is kifejezetten szexuális értelemben vett partnert kell persze érteni, nem a komoly kapcsolatok számára szoktak kíváncsiak lenni a kérdezők. Bár az valószínűleg sokkal érdekesebb téma...

Hány ex-partnert valljunk be ismerkedéskor?

Elérkezvén a negyedik X-hez, sőt, az L-hez, sokunknak már nem egy kézen megszámolható számú partner van a háta mögött. Vagy fiatal korunkban voltunk nagyon akítvak, vagy későn házasodtunk, vagy nem is házasodtunk, vagy éppenséggel házasság illetve tartós kapcsolatok alatt is elkalandoztunk (nem ritka eset ez sem), de az új tartós partner megtalálásának folyamata is megdobhatja az eddig "elfogyasztott" exek számát.

Ahogy mondani szokás, a férfiak felfelé, a nők lefelé kerekítenek, ha arról kérdezik őket, hogy eddig hány partnerük volt. Partnerszám alatt is kifejezetten szexuális értelemben vett partnert kell persze érteni, nem a komoly kapcsolatok számára szoktak kíváncsiak lenni a kérdezők. Bár az valószínűleg sokkal érdekesebb téma... (Vita tárgya, hogy ki milyen jellegű tapasztalatot számít bele a listába, hiszen vannak meghatározó pettingek, amelyek nem vezettek koituszhoz, de mégis fontosabbak, mint esetleg olyan egyalkalmas kalandok, amelyeknek semmi jelentősége nem volt. És ki számítana bele ilyen listába cseteléses vagy videós, esetleg telefonszexet, pedig azok is lehetnek nagyon emlékezetesek?)

Őszintén szólva engem meglepett, mikor azt hallottam, hogy már ismerkedés elején szokás firtatni a partnerszámot. Persze nem a nők vetik fel a témát általában, hanem a férfiak akarnak tisztában lenni annak a nőnek a múltjával, akivel épp ismerkedni akarnak. És sejthetően nem az a pozitív válasz, hogy háromjegyű számmal fejezhető ki, mennyi pasival bújtunk ágyba... 

Hogy kinek mi a sok és mi a kevés, az persze teljesen egyéni ízlés kérdése. Egy férfi esetében kevés lehet az, ami egy nőnél már sok... (Már a közfelfogás vagy bizonyos férfiak elképzelése szerint.) És ha a férfiak felfelé kerekítenek, a nők pedig valóban lefelé, az sem a véletlen műve, jól felfogott érdekükben teszik ezt. Merthogy az őszinteség ebben a témában nem mindig kifizetődő. Főleg, ha még fogalmunk sincs, hogy a velünk szemben ülő egyénnek mely irányszámok villognak a fejében. (Igaz, nő is találhatja túl soknak egy férfi expartnereinek számát, így ez az érték leginkább akkor szokott felfelé kerekedni, ha más férfiak előtt kell színt vallani, vagy a kérdőíven kell bejelölni a körülbelüli értéket.)

De hogy ne maradjunk teljesen irányszámok nélkül, egy nemrégiben végzett felmérés azt is elárulja nekünk, hogy mi számít általánosan elfogadottnak, mi kevésnek, és mi soknak. A legjobb szám 10 körül van (8-12), a 10 alattit inkább tapasztalatlannak, a jóval 10 fölöttit meg promiszkuusnak tartja a többség - noha 3-4 plusz partner szerintem nem oszt, nem szoroz. Ahogy sejthető volt, a férfiak a nőknél a 10 fölötti partnerszámot már nem nézik túl jó szemmel, de mindkét nemre igaz volt, hogy a 20 olyan határérték, aminek a meghaladása már keveseknek volt szimpatikus. 

Hadd tegyem hozzá, egy férfi részéről ezt a kérdést rögtön az első vagy a második randin szimpla udvariatlanságnak tartom. És olyan nagyon ne csodálkozzon, ha kitérő választ kap, nem kap választ, vagy kozmetikázott válasszal boldogítják. Egy nő értékét nem az határozza meg, hogy hány férfival szexelt már, ebből az információból számos, teljesen téves következtetést is le lehet vonni. Leginkább semmilyen következtetést nem kéne belőle levonni, mert egy szám nem más, mint egy szám. Nem az emberi minőségről szól. (A fent említett felmérés férfi résztvevői közül egyébként 30% nem is akarta tudni, hogy a partnerének hány férfival volt már dolga, a nőknél viszont csak 35% lett volna kíváncsi rá úgy istenigazából, hogy a vele ismerkedő vagy járó pasinak hány nője volt már előtte.)

Az is igaz, hogy ha mi magunk nagyon felszabadultak vagyunk szexuálisan, és a férfi, akivel ismerkedünk, nagyon konzervatív (vagy fordítva), akkor hiába is kozmetikázzuk a bűvös számot, az ízlésünk nem fog passzolni. De abból is sok minden kiderül, hogy a velünk randizó férfi felteszi-e egyáltalán ezt a kérdést, illetve hogyan, milyen hangsúllyal teszi fel, és ragaszkodik-e a válaszhoz, vagy elfogadja, ha elvicceljük a dolgot... Vajon elsődleges fontosságú-e számára, hogy mennyi tapasztalatunk van, és, ha igen, miért? Szűzies nőt keres? Nem szeretné, ha nagy összehasonlítási alapunk lenne, mert bizonytalan önmagában? Attól fél, hogy túl könnyen táncba vihetők vagyunk, és neki nagyon fontos a hűség?

És ha az egyik vagy másik verzió az igaz, mi magunk ezzel mit tudunk kezdeni? Nekünk mennyire fontos ez a kérdés, szégyelljük-e, ha már a saját magunk fejében élő mintához képest sok partnerünk volt, vagy teljesen rendben vagyunk ezzel a múlttal, és semmi problémásat nem látunk benne? Kényelmetlen-e válaszolni erre a kérdésre, tartunk-e a partner reakciójától, vagy teljes lelki nyugalommal mondunk egy számot, esetleg választjuk azt, hogy semmit nem mondunk, mert a másiknak szerintünk ehhez semmi köze?

Visszakérdezünk-e, vagy egyenest mi magunk kezdjük a kérdezősködést? 

Ideális ex-partnerszám persze valójában nem létezik, de a 10-es számrendszerhez szokott nyugati ember a jelek szerint manapság a tíz körüli számot tartja leginkább elfogadhatónak, ennek kétszeresét pedig már nyugtalanítónak. Nos, ennek fényében tessék kialakítani a stratégiát: kérdezünk-e, válaszolunk-e, kozmetikázunk-e.