Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

 

Már az ex sem az, ami egykor volt

Írta: Verticordia, Dátum: 2016-08-18 10:00:00, Rovat: Egyéb Címkék: ex, felejtés, közösségi oldalak, szakítás

Ma már az egész világ úgy működik, mint egy kisebbfajta falu, és senkit nem kell külön megkérdezni az exünkről ahhoz, hogy naprakész információkkal rendelkezzünk róla - kivéve persze, ha azok közé tartozik ő vagy mi magunk, akik kimaradnak minden közösségi hálózatból.

Már az ex sem az, ami egykor volt

Exférj és exfeleség, exbarát és barátnő szakítás/válás után, ha csak nem volt muszáj a gyerekek, a közös cég, közös munkahely vagy szomszédság miatt többé-kevésbé tartani a kapcsolatot, azelőtt (akár 10-15 éve) még simán el is tűnhettek egymás szeme elől. Főleg nagyobb városokban, mert aki kisvárosban vagy faluban élt, az csak onnan elköltözve szabadulhatott az emlékektől, és még akkor sem egészen, hiszen a rokonok, közös ismerősök megmaradtak és információforrásként is működtek. 

De ma már az egész világ úgy működik, mint egy kisebbfajta falu, és senkit nem kell külön megkérdezni az exünkről ahhoz, hogy naprakész információkkal rendelkezzünk róla - kivéve persze, ha azok közé tartozik ő vagy mi magunk, akik kimaradnak minden közösségi hálózatból. A legtöbb ember azonban ott van valahol, a negyven pluszosok leginkább a facebook-on, ahonnan a fiatalok állítólag már menekülnek, mert túlságosan sokan tudhatnak meg róluk a szüleik... Ha az exünk az ismerősünk (és nagy valószínűséggel az, minél hosszabb ideig voltunk együtt), akkor automatikusan látni fogjuk, hogy mi van vele, nem szükséges utánajárnunk, faggatóznunk.

Ez önmagában persze nem baj, a kérdés az, hogy jót tesz-e nekünk a sok információ, vagy sem. Ha már nem fáj a szakítás, sőt, mi szakítottunk, mi akartunk válni, és nem frusztrál az emlék, ha nem esünk kétségbe attól, ha tapasztaljuk, hogy új partnere van, mi több, még örülni is tudunk neki, akkor nincs semmi gond azzal, hogy megtartjuk az ismerőseink között, és minden megosztását látjuk. De ha még egyáltalán nem gyógyultunk ki a múltból, és titokban azt reméljük, hogy a posztokból kiderül: maga alatt van a szakítás miatt, vagy már az új barátnőjével/barátjával is szakított, esetleg semmi nyoma annak, hogy randizna valakivel, ugyanakkor, mintha kést döfnének belénk, úgy reagálunk arra a státuszváltozásra, hogy "kapcsolatban", akkor nagyon is meggondolandó, hogy tovább is figyelemmel kéne-e kísérnünk a sorsa alakulását. Főleg napi szinten.

Ugyanebbe a kategóriába tartozik az is, ha direkt azért posztolunk "jaj, de boldog vagyok" üzenetű fotókat, hogy őt bosszantsuk, vagy neki imponáljunk, esetleg még a tágabb ismerősi körrel is megpróbáljuk elhitetni, hogy de jól vagyunk, aztán mégse. 

Még az se kell, hogy ő maga megosszon magánjellegű dolgokat (a párkapcsolati fordulatokat inkább fiatalok dokumentálják állandóan, az érettebb generáció ritkán teszi ezt, és ha igen, az általában komolyabb mérföldkő - mondjuk eljegyzés, házasságkötés), elég, ha maga a rendszer dobja fel az emlékeinket, mondjuk 2-3-4 évvel ezelőtti, általunk megosztott fotókat. Akár ezek is épp eléggé felzaklathatnak, tehát nem árt tenni az ellen, hogy váratlanul ilyesmivel kerüljünk szembe.

Dönthetünk úgy, hogy töröljük (esetleg hibernáljuk) az eddigi profilunkat, és létrehozunk egy újat, azokat véve fel ismerősnek, akiknek a bejegyzései nem zavarják a lelki nyugalmunkat. De elég lehet az is, ha az exünk és barátai új posztjait rejtjük el, így sokkal ritkábban fogunk a vele kapcsolatos, nem kívánatos információkkal szembesülni. Esetleg blokkolhatjuk vagy törölhetjük az exet az ismerőseink közül, bár ez a másiknak biztos rosszul fog esni, ha nincs köztünk harag - valószínűleg úgy fogja értelmezni, hogy soha többé hallani sem akarunk róla, ami lehet, hogy egyáltalán nem igaz...

Az is egy opció, ha úgy érezzük, hogy teljesen függőek vagyunk, és nem tudunk ellenállni a kísértésnek, hogy töröljük magunkat mindenünnen, vagy a mindig velünk lévő eszközökről távolítjuk el legalább a közösségi appokat... Vagy korlátozzuk saját magunk számára a napi hozzáférés mennyiségét. A teljes távozással egyébként számos jó és kedves kapcsolatunkat is törölnénk, szóval alaposan gondoljuk át - arról már nem is beszélve, mennyien használjuk ezeket a felületeket munkavégzés céljából: akkor eleve meg sem engedhetjük magunknak, hogy felégessük a hidakat. 

A lényeg, hogy tudatos döntést hozzunk, ne sodródjunk a felületek beállításaival, mintha azokra semmilyen hatást nem tudnánk gyakorolni, keressük meg a számunkra legmegfelelőbb megoldást arra, hogy ne kapjunk több információt az exünkről, mint amennyi még jólesik.