Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

 

Miért tesz jó a férfiaknak, ha van egy igaz barátjuk? És miért jó ez a kedvesüknek?

Írta: Verticordia, Dátum: 2016-05-17 10:00:00, Rovat: Egyéb Címkék: barátság, férfibarátság, oxitocin

Vajon milyen férfival ismerkednek szívesen a nők? Olyannal, akinek egy barátja sincs, olyannal, aki a fél világgal haveri viszonyban áll, vagy inkább olyannal, akinek egy-két igazán jó barátja van? Persze, nem vagyunk egyformák, akadnak olyan nők, akik kifejezetten azt várják egy partnertől, hogy senki más ne legyen fontos a számára, csak a barátnője/felesége, illetve a gyerekei, és persze olyan nők is vannak, akik a nagydumás, mindenkivel haverkodó egyedeket kedvelik (ezek sokszor manipulatív személyiségek), de a legjobban azok járnak, akik mély barátságok kiépítésére és fenntartására képes férfit választanak maguknak.

Miért tesz jó a férfiaknak, ha van egy igaz barátjuk? És miért jó ez a kedvesüknek?

Egy férfibarátság egészen más kategória, mint egy párkapcsolat, de a férfiaknak mindkettőre szükségük van a kiegyensúlyozottsághoz - ahogy a nőknek is jót tesz, ha vannak barátnőik, noha lehet, hogy a kétféle barátság jellege más, tévedés azt hinni, hogy a férfiaknak megfelel a magányos farkas szerep. Igen, némelyik férfi azt hiszi, hogy ez neki jót tesz, de ezek általában szenvednek is a magánytól, nehezen fejezik ki az érzelmeiket, sőt, egyenesen elzárkóznak a saját érzelmeiktől.

Barátra féltékenykedni, a közös programot megakadályozni, arra vágyni, hogy mindenhová vigyenek magunkkal minket is? Nos, ez nem túl egészséges hozzáállás. Inkább fogadjuk el a partnerünk barátait, azt, hogy külön, fiús programokat is szerveznek, mi több, örüljünk neki, hogy van más társasága is rajtunk kívül. 

De miért is tesz olyan jót a férfiaknak az igazi barátság? 

Ahogy minden más érzelmi kötődés, ennek a megélése is oxitocint termel, ami csökkenti a feszültséget és az agressziót. Szép, szép, hogy az érzelmi igényeit a férfi a partnerével is kiélheti, de vannak dolgok, amelyeket egy nő nem tud megadni, ahogy egy férfi se helyettesítheti a barátnőt. A jó baráttal olyasmiket is meg lehet beszélni, amit egy női partnerrel nem, vagy csak nagyon ritka esetben.

Ha a férfi okosan választott barátot, akkor azt is remélhetjük, hogy bizonyos, nehéz helyzetekben, mikor tanácsra van szüksége, a barátja segíteni fog neki, esetleg visszafogja rossz döntésektől, nem engedi, hogy önsorsrontó módon cselekedjék. Persze előfordul, hogy épp a barát hatására történik valami negatívum, akkor viszont tényleg át kell gondolni, hogy ez egy igaz barátság-e.

A baráti kapcsolatnak köszönhetően nem csak az oxitocinszint növekszik, ezzel együtt a kortizol (stresszhormon) szintje is csökken, vagyis a férfi kevésbé lesz ideges, kevésbé szorong, könnyebben kezeli a konfliktushelyzeteket, akár otthon, a partnerével, akár a munkahelyén. Ne mondja senki, hogy ez elhanyagolható előny! 

Ugyancsak az oxitocin hatása, hogy a férfi nagylelkűbb lesz, vagyis kevésbé tapasztalhatók rajta az önzés csalhatatlan jelei. Akinek volt már önző partnere, az tudja csak igazán értékelni, milyen, ha valaki nagyvonalú, nem kukacoskodik, szívesen ad. 

Az a csodálatos oxitocin persze az apa-gyerek kapcsolatra is kihat, még ha nem is saját gyerekről van szó: egy második házasságban a kiegyensúlyozott, baráti kapcsolatokkal is rendelkező férfi könnyebben elfogadja új partnere gyerekét, könnyebben teremt vele kapcsolatot, arról nem is beszélve, hogy az nevelőapa jó fej haverjaival a fiúgyerekek valószínűleg szívesen mennek el közös programokra. A gyerekek ráadásul nagyszerű példákat kapnak a férfibarátság műfajából: és ez annál fontosabb, mivel a fiúk hajlamosabbak inkább bandázni, mint egyéni barátságokat kötni. 

Ha az oxitocinszint magas, akkor a lojalitás is valószínűbb, az ilyen férfiak kevésbé megbízhatatlanok, kevésbé hatnak rájuk az idegen csábítások - legalább is ezt állítják a tanulmányok. Az mindenesetre valószínű, hogy akinek van egy-két nagyon jó barátja, az kiegyensúlyozottabb, vidámabb személyiség, kevésbé hajlamos az önmarcangolásra, jó vele együtt lenni. 

Partnerkereséskor is jó jelnek vehetjük, ha a férfi szívesen beszél a legjobb barátjáról (mert van neki olyan), és persze a hozzá kötődő sztorikból is sokminden kiderül. És ha valakinek egyáltalán nincsenek barátai, az is fontos jelzés. Egy hosszabb távú kapcsolatban nagyon rossz lehet, ha a parnterünk mindent tőlünk vár majd, nem szervez magának programokat, valósággal ránk tapad, főleg, ha nekünk igényünk lenne külön programokra is. Nem az a baj, ha egy férfi alkalmanként eljár a barátaival sörözni, sokkal problémásabb, ha nincs senki az életében, akivel szívesen töltené az idejét.