Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

 

Korlátolt felelősségű kapcsolat

Írta: Verticordia, Dátum: 2016-06-10 10:00:00, Rovat: Egyéb Címkék: barátság, férfi-nő barátság, szex nélküli kapcsolat

Általában azt gondoljuk, hogy aki társat keres, az a teljes átadásra vágyik, vagyis azt szeretné, ha ez a bizonyos társ az élet minden területén partnere lenne, nem csupán a szabadidejét töltené vele, és nem csak akkor jelentkzene, ha épp olyanja van. De léteznek emberek, akik nem vágynak erre a teljességre, mégis szenvednek a magánytól - a társkapcsolatnak csak bizonyos, korlátozott mértékét tudják/akarják befogadni, és ha a történet komolyabbá válik, az már szorongást kelt bennük.

Korlátolt felelősségű kapcsolat

Például azért, mert nehezen alkalmazkodnak, mert nehezen adják fel függetlenségüket, vagy egyáltalán nem is akarják feladni, mert egyszer már pórul jártak, és alig tudtak szabadulni, vagy azért, mert a szexualitás inkább problémaforrás, mint öröm számukra. Nők esetében nem ritka, főleg, ha korábbi tapasztalataik a szex terén negatívak voltak, hogy ugyan vágynak az érintésre, a társaságra, de a konkrét szeretkezésre már sokkal kevésbé.

Vagyis akár kifejezetten megnyugtató számukra, ha olyan barátjuk akad, aki ugyancsak nem közeledik szexuálisan, csak ott van, kellemes társaság: végre egy hímnemű lény, aki megadja azt a férfi energiát, amelyre a nőnek szüksége van. Ha a férfi is hasonló beállítottságú, akkor ez a kapcsolat remekül működhet - persze kérdés, hogy ha nem a szex az összetartó erő, mint annyi párkapcsolatban, akkor mi, és ha az egyik mégis beleszeret a másikba, akkor hogyan tudják úgy megélni az érzelmeket, hogy továbbra is békés és kellemes legyen. Vagy, ha nem tudják, akkor borul-e a barátság is, mert a szerelmes fél képtelen visszafogni magát, a másik pedig úgy érzi, hogy zaklatják. 

Nyilván felmerül az ilyen partnerkapcsolat esetében, hogy van-e bármi értelme kizárólagosságot várni tőle, hiszen hagyományos értelemben legfeljebb barátságnak tekinthető, még ha a résztvevők ennél mélyebben is élik meg. Lehet, hogy mindaddig, amíg érzelmi vetélytársa egyik félnek sem akad, amíg természetes, hogy annyi időt töltenek együtt, amennyit csak tudnak, mert annyira élvezik egymás társaságát, fel sem merül a féltékenység gondolata, de amint ez az egység megtörik, kiderül, hogy mégsem csak barátságról, hanem jóval többről van szó. 

Biztos sokan látták a már majdnem 20 éve készült Álljon meg a nászmenet! című filmet, ami egy hasonló kapcsolat felborulását mutatta be: Julianne (Julia Roberts) és Michael (Dermot Mulroney) mindaddig remekül érzik magukat plátói barátságukban, és viccelődnek azon, hogy ha nem találnak ideális párt maguknak, akkor egyszer összeházasodnak, amíg a fiú komolyan bele nem szeret valakibe - Julianne akkor kap észbe, hogy ő tulajdonképp ezt a pasit akarja, és kétségbeesetten kapálózni kezd, hogy "visszahódítsa", persze hiába. 

Persze az ő esetükben nem arról volt szó, hogy a szextől féltek volna, vagy ne akartak volna "igazi" társat, de sokáig úgy alakult, hogy csak átmeneti partnerek adódtak az életükben, és ez nem zavarta kapcsolatuk egyediségét. Amíg nem bukkant fel a szerelem a fiú oldalán, addig ez a társkapcsolat jelentette a stabilitást, az érzelmi biztonságot. És ezzel a menyasszony, Kimberly (Cameron Diaz) is tisztában van, annyira fontos neki, hogy megkapja Julianne jóváhagyását... 

A filmben végül is megmarad a barátság, és a szerelemre ébredt Julianne visszavonul, persze azt nem tudjuk, hogy később neki is megadatik-e a teljesség, vagy hogy más szemmel keres-e partnert ezek után... De ha valakinek ennyi kell, és nem több, azzal sincs semmi baj, ha ezáltal egyensúlyi helyzetbe tud kerülni. 

Még az is előfordul, hogy az ilyen legjobb barátok, akik tényleg mindenben tökéletes partnereknek tűnnek, úgy döntenek, hogy összeházasodnak. De épp nemrég olvastam egy vallomást egy ilyen esetről: a nő egy év elteltével egyszerűen nem bírta tovább a szexmentességet, rájött, hogy egy házassághoz több kell, mint az, hogy az ember együtt él a legjobb barátjával, és végül a válás mellett döntött. Pedig továbbra is az ex-férje a legkedvesebb számára, de még él benne a remény, hogy olyasvalakit talál, akivel a szeretkezés is benne van a pakliban.