Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

 

Válás után, szerelmesen

Írta: Verticordia, Dátum: 2016-09-23 16:12:50, Rovat: Egyéb Címkék: szerelem, újrakezdés, válás

Akárhányan is szajkózzák, hogy negyven felett már nem lehet olyan szerelmes az ember, mint fiatalon, attól még nem lesz igazuk: csak azok ragaszkodnak ehhez az állításhoz, akik még nem tapasztalták, vagy egyenest félnek attól, hogy velük is megtörténhet.

Válás után, szerelmesen

Beleszeretni valakibe egy nem is olyan rég kimondott válás után biztos nem egyszerű. Már, ha az ember akkor, a válás idején nem volt máris szerelmes valakibe. De K. C. Wilder nem volt az - őt teljesen összetörte, hogy véget ért a házassága, és úgy gondolta, soha többé nem eshet bele abba a hibába, hogy bízzon egy férfiban, szerelmes pedig garantáltan nem lesz. Aztán két évvel később mégis bekövetkezett, ami lehetetlennek tűnt. Milyen tanulságokat von le ebből Wilder asszony?


1. Újra lehetünk 17 évesek

Akárhányan is szajkózzák, hogy negyven felett már nem lehet olyan szerelmes az ember, mint fiatalon, attól még nem lesz igazuk: csak azok ragaszkodnak ehhez az állításhoz, akik még nem tapasztalták, vagy egyenest félnek attól, hogy velük is megtörténhet. Ha soha nem is élik át, örökre abban a hitben maradnak, hogy a szerelem a fiatalok műfaja. De attól, hogy sokaknak nem adatik meg, vagy eleve nem is szeretnék (illetve erről győzködik magukat), a jelenség még létezik. 

Azért nem kötelező pont úgy viselkedni, mint tizenhét évesen, nyilván nem is állna jól, meg nem is vagyunk már olyan naivak és felelőtlenek, de a szerelem pozitív oldalát ugyanúgy megélhetjük. 


2. Nem úszunk többé sekély vízben

Vagyis az érzelmeink egészen más mélységeket érnek el - bár szerintem tizenévesen is lehetnek az embernek mély érzései, ez attól függ, kinek milyen a személyisége. De Wilder asszony tapasztalata az, hogy egészen más, mélyebb kötődést érez, mint fiatalon, és sokkal jobban megbecsüli a kis dolgokat, egyáltalán azt a tényt, hogy valakinek ő értékes. Ehhez egyébként nem kell negyven fölött lenni, csak meg kell tapasztalni pár csalódást, de ő tizenévesen annyira nem égette meg magát, így nem kellett már akkor megtanulnia, mennyire sokat ér, ha végre szeretnek, miután azt hitted, hogy nem vagy szerethető. 


3. Okosabb, ha exünk vétkeit nem keverjük bele az új kapcsolatba

Nehéz tanulni a múlt hibáiból (azokból is, amelyeket mi követtünk el, és azokból is, amelyek következményeit a másik ember jóvoltából szenvedtük el), ugyanakkor nyitottnak lenni az új szerelemre. De fontos, hogy ne tévesszük szem elől: az új partner más, másik személy, és remélhetőelg másféle személyiség is, nem fair azért büntetni, amit nem ő követett el, azért bizalmatlankodni vele, amit a múltban tapasztaltunk. Ráadásul már mi sem ugyanazok vagyunk, akik az előző kapcsolatban voltunk. Jó esetben magunk mögött hagytuk azt az énünket, bölcsebbek lettünk, és képesek vagyunk elérni, hogy ne (kizárólag) a múlt hazározza meg a jelenünket. 


4. A jó kommunikáció mindennek a kulcsa

Wilder asszony egy fontos leckét mindenképp megtanult a válásából: a kapcsolatot a kommunikáció élteti. És a randizási tapasztalatai szerint ez másokkal is így van. Más elváltak is arra a következtetésre jutnak, hogy sokkal több energiát kell fektetniük abba, hogy érzelmeiket és gondolataikat kifejezzék, beszélgessenek a partnerükkel, vagy akár írjanak neki. Új partnerrel, akinek az összes viccét nem ismerjük még, ez persze könnyebb, mint a régivel.


5. A szerelmet nem lehet siettetni

Senki sem tudja, mennyi időbe telik a válás utáni gyászfolyamat, és mennyi idő után leszünk készen egy új kapcsolatra. Van, akinek ez sokkal gyorsabban megy, mint másnak. Van, akinek meg lassabban. Elég lehet egy év, vagy akár tíz is eltelhet... Nem tudhatjuk. Még ha készen is állunk egy új kapcsolatra, akkor sincs rá garancia, hogy hamar rátalálunk arra, aki iránt újra úgy érezhetünk, mint első szerelmeink idején. És az sem biztos, hogy viszonzásra találunk. De ha már megtaláltuk a szerelmet, akkor értelmet kap az előző időszak, és úgy fogjuk érezni, hogy megérte várni. Még akkor is, ha a várakozás idején türelmetlenkedtünk.