Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

 

Van-e romantika a netes ismerkedésben?

Írta: Verticordia, Dátum: 2015-06-14 10:33:16, Rovat: Egyéb Címkék: netes társkeresés, romantika

Gyakorta olvasok az online társkeresés negatív oldalait boncolgató cikkeket, és legutóbb egy olyan, egyébként angol nyelvű posztra akadtam, amelynek szerzője hosszú bekezdéseken át azt fejtegette, hogy miért felületes az online ismerkedés, és miért nem lehet olyan romantikus, illetve tartós kapcsolat belőle, mint a hagyományos úton létrejött szerelmi történetekből.

Van-e romantika a netes ismerkedésben?

Ilyenkor általában kiderül, hogy a cikkíró vagy soha nem próbálta az ilyen ismerkedést, vagy csak annak végtelenségig leegyszerűsített, húzogatós-szelekciós változatához volt szerencsétlensége, vagy olyan ismerőseiből indul ki, akiknek valamilyen okból nem jött össze az, amit ő elképzelt… Ergó megállapítja, hogy a netes ismerkedés már csak ilyen, felületes és talmi, legfeljebb szexkalandokra lehet használni.

Ezzel az állítással szemben állnak a statisztikák, amelyek szerint az online társkeresés egyre nagyobb szerepet játszik minden korosztály pártalálásában, és egyre több házasság jön így létre. Vagyis a sommásan negatív véleményt személyes tapasztalatokon, vagy azok híján másod- harmadkézből vett információkon kívül semmi más nem támasztja alá.

Sokszor tűnik úgy, hogy túl nagy a kínálat, nem kell megdolgozni egy-egy nőért (hogy a férfiakért nem kell, az senki nem zavar), a partnerek cserélhetők, az érzelmek, a belső értékek háttérbe szorulnak a külsőségek és a sürgős siker mellett… De a túl nagy, kvázi kezelhetetlen, és ezért az egyes embert elértéktelenítő kínálat inkább csak illúzió… Ha komoly partnert keresünk, akkor nem egy csinos pofi vagy egy kigyúrt felsőtest fog számítani, és nem kell attól tartanunk, hogy könnyen lecserélnek másra. Éppen ezért fontos belőni, hogy mit szeretnénk, és, hogy az a hely, ahol regisztráltunk, ennek a megtalálására alkalmas-e vagy sem. Vagyis: ne a képtologatós szexpartnerkeresőn kutassunk életünk új szerelme után. Nem kizárt, hogy ott van, de kábé olyan esélyünk van megtalálni, mint azt a bizonyos tűt a szalmakazalban.

Visszatérve a címben feltett kérdésre: vajon esélyünk nyílik-e romantikázni egy netes társkeresőn, azt kell mondjam, nagyon is. Az egyik legromantikusabb dolog a távoli vonzalom, sőt, ha az ember nem ismeri még a másik arcát, megjelenését, az kifejezetten titokzatos és izgalmas tud lenni. Ahelyett, hogy mindent megmutatnánk magunkból, játszhatunk a profilunkkal, titokzatossá tehetjük. Persze, mindig lesznek olyanok, akik ezt időpazarlásnak mondják, de ha ennyi játékosságra nem nyitott valaki, akkor később se nagyon lesz vevő szerelmi játékokra.

A társkeresőnek sajátos, egyéni romantikája van: hajnalban felkelni, hogy megnézzük, érkezett-e levél attól, akivel előző este olyan jól elbeszélgettünk, vagy egyáltalán online van-e, bizsergető érzéseket kelt. Gyönyörű üzeneteket, leveleket lehet írni egymásnak, de készíthetünk képkirakóst is, amely sokkal érdekesebbé teszi a képküldözgetést, mint ha egyszerre 10 fotót is rázúdítanánk a másikra. A fokozatosság, az incselkedés, a csiki-csuki ugyanúgy működik, mint a való életben, sőt, online még az is mestere lehet, aki a valóságban ebben nem annyira ügyes. Nem mindenkivel lehet ilyet játszani, de nem is mindenkivel akarunk megismerkedni.

Minél kevésbé engedünk a gyorsan-gyorsan, most kell valaki, hogy kitöltse az űrt az életemben-késztetésnek, annál érdekesebben alakulhat a társkeresés játéka. A való életbeli ismerkedéshez is kell a játékosság, a könnyedség, az odafigyelés, arra is időt kell szánni, ha nem csak gyorsan felejthető kalandra vágyunk, miért fosztanánk meg magunkat a neten ugyanezektől a dolgoktól, vagy miért élnénk azzal az előítélettel, hogy pont úgy kell viselkednünk, mint egy hagyományos ismerkedésnél (azonnal beszéljünk meg randit egy semleges helyen), noha más módszerrel kerültünk kapcsolatba? Miért ne aknáznánk ki ennek a módszernek a sajátos játékosságát, romantikáját?

Azt hiszem, sokan még ma is azért idegenkednek a netes társkereséstől (főleg azok, akiknek bőséggel van előzetes, hagyományos ismerkedős tapasztalatuk), mert a sajtóban legtöbbször negatív dolgokat olvasnak róla, és főként olyanoktól, akik igazán sosem merültek el benne. Pedig ez a világ olyan sokféle, mint a hagyományos ismerkedés, mindig a benne résztvevők alakítják a szabályokat, és az ő személyiségük dönti el, hogy érzelmes, gyengéd, romantikus lesz-e az ismerkedés az első pár levél után, vagy fedezékből tüzelő üzemmódban folyik.