Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

 

Vannak problémák, amelyek minden kapcsolatban szembejönnek?

Írta: Verticordia, Dátum: 2016-05-25 15:47:04, Rovat: Egyéb Címkék: anyagiak, nehézségek, önismeret, párkapcsolati problémák

Ha alaposan kiveséztük elmúlt kapcsolatainkat, főleg a leghosszabbat, biztosan kirajzolódnak bizonyos gócpontok, olyan kérdések, amelyekbe mindig belebotlottunk, amelyek mindig nehézséget okoztak. Ezek egy része a kapcsolatunk jellegéből fakadhatott (például a túl nagy összezártság vagy a túl sok külön töltött idő problémája nem minden kapcsolatban okoz gondot), más része viszont gyakorlatilag minden páros viszonylatban megtalálható, kisebb vagy nagyobb mértékben.

Vannak problémák, amelyek minden kapcsolatban szembejönnek?

Nézzünk néhányat ezek közül: vajon milyen fontos szerepet töltöttek be elmúlt kapcsolatunkban, és miként fogjuk őket kezelni a következőkben?


1. Átérezzük-e, hogy a partnerünk nem lehet az életünk alfája és ómegája?

Sok ember érzi úgy, mikor szerelmes, hogy a kedvesén kívül nincs is szüksége másra, rá viszont 100%-ban szüksége van. És még az a 100% sem elég: azt várja el, hogy a kedves minden igényét kielégítse, még azokat is, amelyeket nyilvánvalóan nem tud kielégíteni. Mondjuk egy férfi nem lehet a legjobb barátnőnk, mert egyszerűen képtelen betölteni ezt a szerepet. De említhetnénk kevésbé nyilvánvaló példákat is, a lényeg, hogy nem tehetünk ennyi felelősséget egyetlen ember vállára. 

Sokszor előfordul, hogy nem mi magunk, hanem a partnerünk áll elő ilyen lehetetlen igényekkel, és őt kellene valahogy rávezetnünk arra, hogy nem szabad az összes terhet ránk tennie - bár bizonyos emberek inkább mindent vállalnak csak, mert erősnek akarnak látszani, de aztán belebuknak a próbálkozásba. Ne játsszuk ezt a játszmát: se a másiktól függést, se azt, hogy mi mindenre tudjuk a választ. A kiegyensúlyozott kapcsolat azt is elviseli, ha másokra is számítunk, illetve bizonyos dolgokat nem tudunk megoldani.


2. Fel vagyunk-e készülve rá, hogy a szex nem lesz mindig olyan nagyon klassz?

Kivéve, ha mégis az lesz - de egy hosszú távú kapcsolatban azért elő fognak fordulni kevésbé jó időszakok is. Ha sokáig éltünk boldogtalan házasságban, akkor tudjuk, hogy az is előfordulhat, hogy a szex pocsék lesz, vagy egyszerűen megszűnik. És az is, hogy ezen veszekednek a felek. Meg az is, hogy a szőnyeg alá söprik a problémát. Vigasztalásképp: a második házasságokban a szex jobb szokott lenni, nyilván, mert már tapasztaltabban vágnak bele az emberek, és mire eljutnak idáig, sokkal többet tudnak a saját igényeikről is, mint nagyon fiatalon. De figyeljünk oda: ha a szex nem stimmel, ne kötelezzük el magunkat, mert ha már az elején nem jó, akkor később csak rosszabb lesz.


3. Elfogadjuk-e, hogy az összes álmunk nem fog valóra válni?

Mindenkiben van némi idealizmus, amikor belemegy egy kapcsolatba, de ha már nem az első tapasztalatát éli, akkor tudnia kell, hogy bizonyos álmai nem fognak megvalósulni. Nem biztos, hogy pont ugyanazok lesznek a csalódási pontok, mint az előző kapcsolatban (bár lehet, ha az előző partner és az új alapvetően ugyanazt a személyiségtípust testesítik meg), de lesznek bizonyos dolgok, amelyeket másképp képzeltünk. Ez nyilván kölcsönös: útközben rólunk is ki fog derülni, hogy nem pont olyanok vagyunk, amilyennek a partner megálmodott minket. De ettől még lehetünk boldogok együtt.


4. Képesek vagyunk-e együtt élni azzal, hogy a partnerünk nem fogja elhagyni a rossz szokásait?

Mindenkinek vannak idegesítő szokásai, nekünk is, csak sokszor nem tudjuk, hogy más számára mi bennünk az idegesítő. Amíg nem élünk együtt valakivel, akkor sok ilyen őrületbe kergető hülyeséget még csak nem is sejtünk, mert ezek csak a napi rutin során nyilvánulnak meg. Klasszikus esetei a WC ülőke fel- illetve lehajtása, a fogkrémes tubus, a horkolás, a későn fekvés vagy túl korán kelés, a csendmánia (mert különben nem tud koncentrálni), vagy a túl lármás életmód, és még sorolhatnám. Ha már életünk valakivel hosszabb távon, tudjuk, hogy a rossz szokások roppant makacs dolgok: nos, az új kapcsolatunkban is számíthatunk rájuk. Ne reménykedjünk abban, hogy a kedvesünk megváltozik a kedvünkért: minél idősebb valaki, annál kevésbé fog változni. Persze, még mindig választhatjuk azt a verziót, hogy nem költözünk össze.


5. Felkészültünk rá, hogy az anyagiak feszültségekhez vezetnek?

Akár van pénzünk, akár nincs, akár zsugoriak vagyunk, akár nagylelkűek, a pénz a legtöbb esetben problémát jelent. És már az első randitól kezdve: ki fizessen, a férfi hívja-e meg a nőt, vagy éljen az emancipáció? Külön kassza, közös kassza, ajándékok, együtt nyaralás, de hol, és kinek a pénztárcájához igazítva? Anyagias-e az egyik vagy a másik, esetleg mindketten azok? Csak a legritkább esetben nem okoz semmi feszültséget a pénz. De a problémákra fel lehet készülni, ha tudatosan közelítjük meg őket, és nem csak sodródunk az árral. Soha nem egészséges, ha az egyik fél semmit nem tud a pénzügyekről, és a másik nyakába varr minden döntést, ahogy az sem szerencsés, ha valaki úgy költi a közös pénzt, hogy fogalma sincs az értékéről. 


6. Tisztában vagyunk-e vele, hogy nem mindenki számára könnyű a monogámia?

Lehet, hogy az előző kapcsolatunkban már megtapasztaltuk, hogy mennyire nem az, de az is lehet, hogy nem került rá sor: attól még, hogy konkrétan nem történt semmi, vagy nem tudunk róla, a kísértések még léteztek, és létezni is fognak. Önmagunkat valószínűleg már eléggé ismerjük ezen a ponton ahhoz, hogy tudjuk, hogyan reagálunk a flörtökre, mennyire vagyunk féltékenyek, mennyire tudjuk kezelni a partner féltékenységét, esetleg a monogám rendszeren kívül képzeljük-e el a jövőt. Egy kapcsolat elején ezekről a dolgokról beszélni még sokkal egyszerűbb, mint később. Figyeljünk és döntsük el, hogy vállalni tudjuk-e az új partnert, és milyen keretek között tudjuk elképzelni a közös életünket.