Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

 

Hogyan befolyásolják a barátnőink a társkeresésünket?

Írta: Verticordia, Dátum: 2016-08-04 10:00:00, Rovat: Egyéb Címkék: barátnők, barátság, érett kor, társkeresés

Évtizedek óta jó barátnők egészen más helyzetben találhatják magukat, mire negyvenöt-ötven évesek lesznek. Az egyiknek sose volt komoly partnere, és már nem is hisz abban, hogy ez valaha megváltozik, a másik stabil házasságban él, és férfiakra már nem is gondol, a harmadik épp most nyit újra a férfiak felé...

Hogyan befolyásolják a barátnőink a társkeresésünket?

A férfiak jönnek-mennek, a barátnők maradnak - szokták mondani. A jó barátnők mindenképp. De olykor nem is annyira könnyű eldönteni, hogy egy barátnőnk, akit 20-30 éve ismerünk, tényleg jó hatással van-e ránk, vagy éppen ellenkezőleg, már nagyon idegesít, de a megszokás és a tapintat miatt mégiscsak megtartjuk, mert hogyan is mondhatnánk meg neki, hogy már nincs kedvünk találkozni vele?

A fiatalkori párkeresés időszakában is fontos szerepet tölthetnek be a barátnők: egyesek segítőkészek, jó beszélgetőpartnerek, kedvesek, mások féltékenyek, ismét mások kihasználnak bennünket (ha hagyjuk, és amíg hagyjuk)... A nálunk szebb, vonzóbb barátnő esetleg elhalássza előlünk a fiúkat, vagy egyszerűen csak észre se vesznek mellette, ellenben, ha olyan társnőnkkel mutatkozunk, aki nálunk kevésbé csinos, akkor jól jövünk ki az összehasonlításból. De egy jóérzésű nőt az is zavar, ha a barátnője mellette nem arat sikereket, és mindig rá figyelnek fel a fiúk... Vagyis nem egyszerű egy barátnői kapcsolat, ha a társkeresés témájáról van szó.

Vannak barátnők, akik túlságosan is bele akarnak szólni a randizási szokásainkba, vagy testőrként viselkednek, mikor a társaságukban közeledik hozzánk valaki: bár kettőnél több nőből álló társasághoz férfiként közeledni meglehetősen nehéz, és a barátnők is rossz néven vehetik, ha ismerkedni akarunk, amennyiben nem kifejezetten férfiak felszedése miatt keltünk velük útra. De még akkor is rosszul eshet annak, akit nem környékezett meg senki, ha a barátnőit leszólítják, és ő egyedül marad... Ki tudja, egy testőrként viselkedő barátnőt mi motivál, ha elhessegeti a férfiakat. És ki tudja, a nagyszájú barátnők hány férfit félemlítenek meg annyira, hogy noha szívesen szóba elegyednének velünk, nem merik megtenni?

A jó barátnővel a legnagyobb érzelmi drámáktól kezdve a legsikamlósabb szextitkokig mindent meg lehet beszélni, bár lehet, hogy nem ugyanaz a személy lesz a legalkalmasabb a szerelmi csalódás kielemzésére, mint az ágyban szerzett élmények megosztására. Ahogy telik az idő, egyesek férjhez mennek, vannak, akiknek gyerekeik születnek, vannak, akiknek nem. Lakást veszünk, felújítunk, munkahelyi problémáink vannak, majd megromlik a házasságunk, elválunk (vagy még mindig várunk az igazira, és nem értjük, hogy mi baja a barátnőnknek a férjével, akit mi szívesen elfogadnánk)... Változnak a beszédtémáink is, és úgy változik a szerelmi témához való hozzáállásunk, ahogy az életben elfoglalt helyünk. Ha nagyon mások a tapasztalataink, akkor ez el is távolíthat: olykor nehéz megemészteni, hogy egyesek mennyire jól intézik a férfi-ügyeket, vagy milyen boldog a házasságuk, mások meg örökké csak siránkoznak, hogy nekik semmi nem sikerül. 

Évtizedek óta jó barátnők egészen más helyzetben találhatják magukat, mire negyvenöt-ötven évesek lesznek. Az egyiknek sose volt komoly partnere, és már nem is hisz abban, hogy ez valaha megváltozik, a másik stabil házasságban él, és férfiakra már nem is gondol, a harmadik épp most nyit újra a férfiak felé... A társkeresési piactól távol lévő barátnők talán a legkevésbé az újra vadászó elvált asszonnyal vannak bajban, meglehet, hogy kifejezetten negatív üzenetekkel bombázzák, úgy mint: ennyi idős korban ugyan mennyi esélyed lehet, vagy: most már koncentrálj a munkádra, utazgass, foglalkozz az unokákkal, ha már azok is születtek időközben, és ilyenkor előkerülnek a közelebbi és távolabbi nőismerősök élettörténetei, akiknek ugyebár nem sikerült, pedig milyen régóta próbálkoznak.

Persze vannak jó fej barátnők is, akik a saját helyzetüktől függetlenül őszintén drukkolnak, és abszolút megértik, miért döntöttünk úgy, ahogy. És nem késő új barátnőket szerezni sem, esetleg épp a társkeresési folyamat közepette: akik hasonló helyzetben vannak, azokkal könnyebb megbeszélni mindazt, ami velünk történik. Nem kell kozmetikáznunk a mondanivalónkat, nem zaklatjuk fel feleslegesen azt, aki már inaktívvá vált, és nem szívesen hallana részletes beszámolókat - hiszen ilyenek is vannak. Az is előfordulhat, hogy átalakul a baráti körünk, mert annyira sokat változunk mi magunk is...