Újszerelem blog - hírek, tanácsok
a társkeresés világából

Szekszárdi társkeresők 50 felett

Társkeresés Szekszárdon

Szekszárd

Szekszárd az ország legkisebb létszámú megyei jogú városa, a szekszárdi borvidék központja, nagyjából 4500 pincével. Az ország harmadik legkisebb területű megyeszékhelye Tatabánya és Eger után. A szekszárdi társkeresőknek kicsit nehezebb dolga van a település csekély lakosságszáma és kevés programlehetősége miatt.

Látnivalók

Béla tér

Szekszárd városával kapcsolatban nehezen használhatnánk a távolság kifejezést, hiszen kis területe miatt akár gyalog körbejárhatjuk. A város szíve a Béla tér, melyet az 1805-ben épült copf stílusú templom őrzi. A társkeresés Szekszárdon ezen a helyen történik leginkább. A templom Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma, naponta háromszor harangjátékot hallhatnak az itt lakók. A templommal szemben a Szentháromság-szobrot láthatjuk, mely a pestisjárvány áldozatainak állít emlékművet. Nyugatról a teret a Városháza épülete, Keletről pedig a Vármegyeháza határolja.

Babits Mihály Emlékmúzeum

A Béla tértől néhány perc sétára található a nagy magyar költő, Babits Mihály szülőháza. Az épület most már Emlékmúzeumként működik, ami a zseniális tehetségű költő a gyermekkori emlékeinek, fogadószobájának, művészete írásos emlékeinek és a költőről alkotott bronzszobornak ad otthont. Ha a társkeresés gyerekkel zajlik érdemes ellátogatni az emlékházba, ugyanis nemcsak érdekes és figyelemfelkeltő szokott lenni ez a gyerekek számára, hanem az iskolában tanultak mellé értékes háttérismeretre tehet szert.

Bencés apátság romjai

A nagyhírű szekszárdi apátságot az 1794-es tűzvészt követően lebontották. A krónikák szerint a Szent Megváltó tiszteletére létrehozott apátság lett az 1063-ban elhunyt I. Béla nyughelye is. Sokáig csak a vállkő, illetve az a három oszlopfejezet hirdette az apátság egykori szépségét, amiket az Augusz ,család kertjéből vitettek át az akkoriban alapított megyei múzeumba. Még néhány évig temetkeztek romjai közé, de maradványait az új templomhoz felhasználva végleg az enyészetté vált.

Régi Vármegyeháza

A Régi Vármegyeházat Pollack Mihály tervei szerint építették 1828-33 között, belső udvarán az I. Béla király által alapított bencés apátság romjait találjuk. Az épület a régi megyeházat bemutató kiállításnak, a levéltárnak, a Liszt Ferenc emlékkiállításnak, a Mattioni Eszter kiállításának, illetve Esze Tamás emlékszobájának ad otthont. Az épület külső udvarán található a Borkút, melyből neves alkalmakkor kiváló vörös- és fehérborokat csapolhatnak maguknak a vendégek. A kultúrát jobban előnyben részesítő társkeresőinknek ajánlott ez a program, hiszen akár három kiállítást is megnézhetünk, ha kedvünk tartja.

Programok

Wosinsky Mór Megyei Múzeum

Wosinsky Mór külföldi és hazai expedíciói során olyan nagy értékű régészeti anyagot gyűjtött össze, hogy nem tudta hol tárolni őket. Gróf Apponyi Sándorral elhatározták, hogy megalapítják Tolna vármegye múzeumát. Az első kiállításra a millennium évében, 1896-ban került sor, ekkor még a szekszárdi főgimnázium néhány termében voltak elszállásolva a műkincsek. Wosinsky kemény és áldozatos munkájának köszönhetően 1902-ben végre megnyithatta kapuit az impozáns múzeumpalota. Az 50 feletti társkeresőink vannak többségben akik a múzeumi látogatásokkal szeretik kitölteni szabadidejüket.

Gemenc

Gemenc 30 km hosszan húzódik a Duna mentén, ez ma Európa legnagyobb összefüggő ártere. A Duna-Dráva Nemzeti Park része. A Gemenc nevezetű árterületet a belső tavak, holtágak, mocsarak, bozótosok, dús ártéri növényvilág teszik különlegessé, melyek a Duna szabályozása folytán alakultak ki. A környezeti adottságainak köszönhetően nyugodt, biztonságos otthont nyújt az itt őshonos gímszarvasnak és vaddisznónak. A kirándulóknak megvan a lehetőségük, hogy kisvasúttal járhassák körbe a területet Bárányfok és Pörböly között, mintegy 30 km hosszú szakaszon. Akik a Duna és a holtágak gazdag vízi világába szeretnének bepillantást nyerni, azok számára az Árvízkaputól induló sétahajózás kötelező programnak számít. A gyermekkel utazó társkeresőink számára akár egy egész napos kirándulási lehetőséget is biztosít, és kifejezetten szokták élvezni a családok.Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő.

A fürdő hét medencével, óriás csúszdákkal, hatalmas zöldterülettel, és számtalan családbarát szolgáltatással várja az idelátogatókat. A legkisebbek a számukra kialakított bébi- és gyermekmedencében lubickolhatnak, ha pedig nem szeretnek sokáig vízben lenne, akkor játszótéren is van lehetőségük elütni az időt. A felnőttek pedig az élmény-, ugró-, úszómedencékben csobbanhatnak, vagy élhetnek a rengeteg egyéb programmal, amit a fürdő kínál.

Szekszárd
Szekszárd

Keress Te is társat!

Nemed:
Keresztneved:
Lakóhelyed:
Születési éved:
E-mail címed:
Jelszavad:
Valódi, komoly
társkeresőkkel
Minden adatlapot és fényképet
ellenőrzünk, így biztosítva, hogy
csak komoly szándékú, valódi
társkeresőkkel találkozz
az oldalon, és ne láss sértő, ízléstelen tartalmat.